- 500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos (akak skip langkah ni, terus masuk jek sotong nnt)
- 1 tangkai daun kari
- 5 ulas bwg merah ~ hiris
- 3 ulas bwh putih ~ cincang
- garam & gula secukup rasa
- 1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)
- 2 s/b pes tom yam
- 2 s/k rempah kari ikan
- 1 1/2 s/b sos tiram
- 2 s/k sos ikan
- 6 s/b air panas
Cara Menyediakan:-
- Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan tumis hingga kekuningan.
- Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
- Masukkan sotong dan cili hijau, kacau rata.
- Masukkan garam (jika perlu) dan gula. Masak selama 5 minit.
- Tutup api dan sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment