BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Tuesday, November 9, 2010

IkAn SiAkAp MaSaK lApRiK

Bahan-bahan:-
  • 2 ekor ikan siakap ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng garing ikut suka )
  • 2 sudu besar cili kering dikisar
  • 5 biji cili api hijau ( kalau hendak pedas banyak pun boleh )*
  • 5 biji bawang putih *
  • 3 biji limau kasturi saiz besar diambil jusnya
  • 3 biji bawang merah dijadikan bawang goreng
  • setangkai daun bawang dihiris
  • setangkai daun sup dihiris
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit air
*ikan bawal n ikan tilapia pon bole...

Cara-cara menyediakannya:
  1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
  2. Tumis cili kering yang dikisar hingga terbit minyak diikuti bahan yang ditumbuk. Gaul mesra.
  3. Masukkan jus limau kasturi diikuti sedikit air untuk dijadikan kuah kalau suka tetapi saya lupa hendak memasukkan semasa masak jadi hasil masakan saya agak garing.
  4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan pula hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
  6. Akhir sekali masukkan ikan tilapia yang telah digoreng tadi. Lumurkan dengan bahan tumisan dan biarkan di atas api seketika.

No comments:

Post a Comment