- 2 ekor ikan siakap ( dilumur dengan garam kunyit dan digoreng garing ikut suka )
- 2 sudu besar cili kering dikisar
- 5 biji cili api hijau ( kalau hendak pedas banyak pun boleh )*
- 5 biji bawang putih *
- 3 biji limau kasturi saiz besar diambil jusnya
- 3 biji bawang merah dijadikan bawang goreng
- setangkai daun bawang dihiris
- setangkai daun sup dihiris
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air
*ikan bawal n ikan tilapia pon bole...
- Tumbuk lumat bahan bertanda *.
- Tumis cili kering yang dikisar hingga terbit minyak diikuti bahan yang ditumbuk. Gaul mesra.
- Masukkan jus limau kasturi diikuti sedikit air untuk dijadikan kuah kalau suka tetapi saya lupa hendak memasukkan semasa masak jadi hasil masakan saya agak garing.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan pula hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Akhir sekali masukkan ikan tilapia yang telah digoreng tadi. Lumurkan dengan bahan tumisan dan biarkan di atas api seketika.
No comments:
Post a Comment