3/4 cawan tepung gandum ( saya guna tepung kek )
1/4 cawan gula castor
1 sudu besar minyak sayuran ( saya guna minyak jagung )
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk inti saya gunakan:
1 tin kacang merah ditoskan airnya. Masukkan dalam pengisar dan dikisar hingga halus. Kalau susah hendak dikisar, tambah sedikit air. Masukkan bahan kisar dalam periuk bersama gula pasir mengikut citarasa. Masak hingga pekat sambil dikacau perlahan.
*guna inti kaya pon boleh..inti coklat pon sedap..
Cara-caranya:
1. Pukul telur dan gula castor hingga kembang.
2. Masukkan madu, esen vanilla dan minyak jagung, pukul lagi hingga sebati.
3. Campurkan tepung dengan baking soda, gaul dan diayak bersama.
4. Masukkan tepung ke dalam adunan telur tadi dan kacau sebati. Tambah sedikit air jika adunan pekat.
5. Panaskan kuali non-stik. Masukkan adunan 1/4 cawan dan bentukkan bulat. Bila lapisan bawah telah masak terbalikkan .
6. Buat hingga habis kemudian ambil sekeping pancake tadi, bubuh inti kacang di tengahnya dan lapiskan dengan sekeping pancake lagi. Tekan supaya inti rata. Buat hingga habis.
Cara-caranya:
1. Pukul telur dan gula castor hingga kembang.
2. Masukkan madu, esen vanilla dan minyak jagung, pukul lagi hingga sebati.
3. Campurkan tepung dengan baking soda, gaul dan diayak bersama.
4. Masukkan tepung ke dalam adunan telur tadi dan kacau sebati. Tambah sedikit air jika adunan pekat.
5. Panaskan kuali non-stik. Masukkan adunan 1/4 cawan dan bentukkan bulat. Bila lapisan bawah telah masak terbalikkan .
6. Buat hingga habis kemudian ambil sekeping pancake tadi, bubuh inti kacang di tengahnya dan lapiskan dengan sekeping pancake lagi. Tekan supaya inti rata. Buat hingga habis.
eik? tak sangka aku din da tuka amek pengajian kulinari rupernyer sekarang..hahaah
ReplyDelete